Ortak Akıl Politika Geliştirme

MADENCİLERİN ARAMA KURTARMADAKİ ERİŞİLEMEZ ÜSTÜNLÜĞÜNÜN NEDENLERİ – Canip Sevinç

 

     Madenciler  meslekleri icabı arama -kurtarma  ,tahmil -tahliye, tahlisiye gibi işleri mesleklerinin bir parçası olarak sürdüren meslek gruplarıdır. Bu grupların en önemli özelliği ise işin sürekliliği dolayısı ile fiziksel ve psikolojik güç gerektiren bu faaliyetler içinde yoğun şekilde antrenmanlı ve hazır bulunmalarıdır. Diğer bir önemli husus , bu faaliyetlerin daima zamana karşı yapılması ve gerektiğinde   anında , derhal icra edilmesi konusunda  kesin bir mesleki kararlılık ile  bilinçli bir uyarı haline gelmiştir.Başarıları  bütün bu birikimlerin bir sonucudur.

Ancak bence madenci arama kurtarma  timlerini sahada, uygulamada erişilmez kılan esas  neden bütün bu mükemmel  vasıflarda  değildir.

Esas itici güç madencilik mesleğinin doğuşundan itibaren  madencilerin insani ruhlarında oluşan  sosyal yardımlaşma ve dayanışma olgusunun  bu başarının en önemli ve ulaşılamaz nedenidir.

Bu sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygusu  madenciler arasında  ülkemizde  Cumhuriyete  geçişle birlikte tavan yapmıştır.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında devletin kısıtlı imkan ve olanakları yüzünden de olsa gerek  sivil topluma yani hükümet dışı güce büyük önem verilmiştir.

Ulusal kurtuluşun önderleri yalnızca birer büyük asker değillerdi. Onlar yeni bir devletin kuruluşuna inanmış bu devletin vatandaşlarının refah içinde ve kalıcılığı olan bir ekonomik düzen içinde yaşaması gerektiğine de inanıyorlardı.

Bunun için toplumsal yardımlaşma ve dayanışma şarttı. Sivil toplum önce inandırılmalıydı ,ikna edilmeliydi sonra da taşın altına herkes adil bir şekilde elini koymalıydı.

Batıdan örnek aramadılar. Zaten önlerinde esaslı bir örnek  yoktu. Orijinal ,bizim aklımız, bizim fikrimiz, bizim  eserimiz olabilecek bir toplumsal yardımlaşma ve dayanışma modeli ortaya koydular. Aslında aralarında böyle uzmanlarda yoktu. Burada ortak akılla dayanışma yaparak ,sorarak öğrenerek sonuca ulaştılar. İlk kez sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın  ülkemizdeki ilk örneği olan bir kurumun  kanununu  TBMM’den geçirdiler.

Bu Amele Birliği olarak bilinen yasa idi.

Osmanlı ,kömür ocaklarını  yabancılara  teslim etmişken, emperyaller Zonguldak’da  cirit atarken bu yardımlaşma yasası ile gelmekte olan cumhuriyet daha  kurtuluş mücadelesinin ilk günlerinden itibaren kurtuluşun temel simgesinin insan  olduğunu ortaya koyuyordu. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma ile hem Zonguldak hem kömür ocakları ve sonuçta hem de ülke düşmandan kurtarılmıştı.

Amele Birliği Yasası esasen  halkın tam desteği, toplumun yüksek katkısı ile oluşturulmuş bir yardımlaşma kurumudur ki , madenciliğin  mesleki  ruhundaki  engin hararetinde yasalaşmış halidir. İşçilerin, işverenlerin, devletin birlikte sosyal yardımlaşma ve dayanışmasıdır.

İşte Zonguldak’lı madencileri  arama-kurtarma  faaliyetlerinde bugünde erişilmez kılan cumhuriyetten hemen önceki  yıllarda  Atatürk’ün ,TBMM’nin ortaya koyduğu o  yardımlaşma ve dayanışma anlayışıdır.

Rahmetli  bilim  adamı  Prof.Dr.Gürhan FİŞEK’in  daha 2008’lerde  dediği gibi ;

“ Tarihten,belgelerden,amblemlerden  korkarsak bunları göremeyiz.”

Devlet sadece devlet kurumlarından oluşmamıştır.Sivil Toplum  Kuruluşları da  devletin kuruluşlarıdır.

Pek çok olay ve olguda yapacaksa devlet yapar yargısı  yanlıştır.Sivil topluma bu resmi söylemlere girerek sırt çevrilemez.

Yaygın,  ülke sınırlarının yarısı kadar bir alanda meydana gelen bir deprem,afet ve felaketlerle  ile yalnızca   tüm kamu  kurumları bir araya gelse bile  mücadele edemez.Yaygın bir  gönüllü  sivil  toplum arama-kurtarma yapılanması ve desteklenmesi  her zamankinden daha büyük öneme haiz görünmektedir.

 

Büyük afetlerde kamu,özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte organize olabilme yeteneğimizi artırabilirsek olası  bu tür felaketlerden en az zararla kurtulabildiğimiz gibi elde edeceğimiz tecrübeyle , karşılaşabileceğimiz bu tür felaketler için de önlem alma imkanlarını da yaratmış oluruz. 

 

 

 https://ortakakil.org.tr/

 

 

 

Ortak Akıl Politika Geliştirme

Sosyal Medya

Bizi takip edin, birlikte daha güçlüyüz...